vineri, 1 mai 2020

De ce imi place sa traiesc la munte si mai ales, intr-o comunitate ecologica

                 De ce imi place sa traiesc la munte si mai ales, intr-o comunitate ecologica



            Scriu aceste randuri ca sa deschid o mica fereastra pentru cei care sunt curiosi sa priveasca spre cum poate fi traita viata la munte, dar si intr-o comunitate ecologica.
            Am inceput acest proiect din 2009 si acum inca se dezvolta si se perfectioneaza, spre deosebire de alte tentative nationale din tara, care au ramas la nivel de intentie si idei frumoase, noi am si finalizat multe dintre etape si se vede ceva la concret. Proiectul acestei comunitati ecologice autosustenabile vad ca isi arata in zilele acestea tot mai mult necesitatea si utilitatea. Am avut timp sa practicam acolo si permacultura, sa vedem cum cresc legumele si zarzavaturile, pomii fructiferi, cum e un solar, care sunt ciclurile anuale ale naturii acolo, cum sunt ploile, iernele, animalele salbatice, ciupercile si zmeura. Altitudinea, apa si solul ne ajuta foarte mult - este la o altitudine de 550 de m aprox - deci creste orice. Stiu de la batranii satului ca acolo cultivau inclusiv grau si porumb pe pajistile acelea inclinate de munte, dar pline de muschi si de pamant negru. Zilele trecute am gustat din recolta de topinambur, foarte aromat. E cazul sa o extindem: )
            Chiar daca ideea suna foarte bine, credeti-ma e nevoie de munca, de organizare, de pricepere, de hotarare si de eficienta. Mai ales acum cand se pare ca vom avea mai liber la miscare intre mai si octombrie, lucrurile trebuie gandite bine pana in mai si apoi cei care doresc sa vina alaturi de noi, trebuie actionat rapid si puternic in vara asta, inca din iunie. Numai stim ce scenariu B la scenariu A este posibil. Dar mai bine sa vina avand noi toti sacii in caruta, nu doar pe drum sau in cap, ca atunci ne va parea rau, va fi prea tarziu, chiar daca, ca si acum nu vom putea crede ca, chiar atat e de posibil sa se intample una sau alta. Oricum inca trag speranta ca totul sa se opreasca, dar pentru asta ma pregatesc si din plin pentru variantele mai putin bune. Chiar daca nu va fi nimic, sincer viata la munte, intr-o comunitate ecologica are reale beneficii asupra sanatatii si vietii noastre.
            In aceasta comunitate ecologica am cautat ca sa facem o minima selectie de bun simt, iar fiecare sa poata sa cumpere cu acte in regula de la tarani bucata de pamant care ii place din poienele ce sunt disponibile acum si fiecare sa fie stapan la el in curte, dar fara sa polueze natura sau vecinii si sa participe atat cat poate si vrea la proiectele comune ale comunitatii - intretinerea drumurilor de acces, trasul apei, internetul, etc. Dar fara sa se impuna si alte obligatii de catre majoritate, ca sa nu dam in altele si lumea sa se simta libera si sa se bucure de viata in mijlocul naturii. Acuma fiecare loc are avantajele si dezavantajele lui, fiecare om si fiecare proiect este cu bunele si mai putin bunele lui parti, dar dincolo de toate acestea uite ca se poate face si ceva frumos si armonios - o comunitate ecologica, cu valente spirituale axate in primul rand pe bunul simt.
            In toti acesti ani, de cand am despadurit de prunii salbatici din poiana, in primele zile, cand mancam mere din acelasi mar care acum e la fel de roditor si de dulce si pana in zilele astea cand poti vedea cabanele zvelte si frumos aranjate in mijlocul naturii, puzderia de flori si libertatea si sanatatea care ti-o da natura si o casa aici, au fost pasi marunti, multa munca, dar si satisfactie, credeti-ma ca merita! Erau si zile cand totul roia ca un stup de albine, cand elanul si bucuria muncii se impletea cu proiectele si casele ce le vedeai prinzand viata, simteai mirosul de brad al grinzilor de lemn, muzica de toaca a ciocanelor, transpiratia ce iti intra in ochi si satisfactia de la sfarsitul zilei, gustul mancarii, somnul odihnitor noaptea.
             E ceva extraordinar sa simti bucuria naturii cum renaste in fiecare dimineata, cu elanul acela plin de viata, cu trilul pasarilor de dimineata, inca de la ora 4 dimineata, cand corpul se trezeste perfect odihnit si cu mintea limpede si doar isi contempla propria viata si fiinta, uimit si fascinat prin ochii unui copil usor trezit din somn:)
            Susurul izvorului e coloana infinitului care masoara timpul in natura - el e acolo tot timpul, si cand e soarele sau luna sus pe cer. Mirosul reavan al pamantului si aerul pur si oxigenat al diminetii iti explodeaza simturile, plamanii si mintea. Muzica asta a sferelor, a naturii, o muzica liturgica aproape, in care toata natura ii inchina imnuri de slava si multumire Bunului Dumnezeu! Ca dupa o pregatire asiduua de cateva ore, soarele iubirii divine sa rasara peste intreaga natura si sa ne binecuvanteze in mod egal pe noi toti.
            Cand te asezi dimineata inainte de rasarit in iarba umeda si incepi sa simti energiile naturii, cand iti termini practica simti ca numai esti tu demult, esti un nou om renascut si recreat, dincolo de minte si in plina manifestare a bucuriei de a trai! In fiecare zi te minunezi cat de multa pace si bucurie, beatitudine si armonie incape din nou in fiinta ta, te umple si te inalta...
            Ca apoi cand incepi sa gravitezi prin mijlocul gradinii, al livezii, al florilor si copacilor in floare si culori maxime, periplul incantarii sa creasca, chiar si atunci cand iti uzi gradina sau stai la soare dupa micul dejun.
            Pe masura ce soarele se ridica incepi sa iti faci de lucru in gradina, prin curte, in sura, la lemne, in solar, la cuptor, iar dupa masa stii ca o plimbare in padure e atat de relaxanta. Am cateva locuri frumoase si in functie de cum ma simt, le vizitez pe rand. Daca vreau sa vad maiestuozitatea muntilor, ma plimb intr-o poiana de unde se vad cheile si muntii si satele rasfirate din Apuseni. Daca simt nevoia sa ma resetez si mai mult, urc un pic intr-o padure ca o catedrala cu o liniste fantastica, in care iti tace si mintea instictiv, locul e dincolo de cuvinte, te ridica la cer cu liftul, instant si puternic, strivitor aproape si eliberator dupa. Daca vreau o drumetie de o jumate de zi, urc spre poiana cu narcise, din varful muntelui din care izvoraste izvorul si pot sa vad satele si orasele pana departe in ambele zari. De aici le priveau si dacii - sunt inca cetati dacice neexplorate in jur. Stiu ca pot intalni oricand unul din calugarii hoinari ai isihasmului care cu o privire calda iti da binecuvantarea din mersul neintrerupt al rugaciunii inimii - cand ii intalnesc pe drum, prin padure, totul prima data in jur se opreste - de nu stii daca apare un animal sau un om, dar imediat bucuria precede si mirosul de busuioc apare din hainele ponosite ale monahului, plin de cautarea harurilor ceresti pe drumuri de munte.
            Iar apa izvorului e taina tainelor de peste tot, te imbie sa o bei si te satura, dar iti si cere din nou si din nou sa o tot bei. Cum de putem bea apa asta plina de cristale si diamante pe care soarele ti le arata prin razele lui reflectate in apa izvorului? Cum de putem mirosii miresmele padurii si a florilor fara sa ne ridicam in aer?:) Cum poti sa simti miracolul nasterii cand vezi cate flori, legume si fructe iti cresc din semintele acelea mici ce le-ai plantat si udat doar! Gusturile, mirosurile, adierile, muzica naturii sunt intrecute doar de pacea pe care ele o transmit! Unde esti tu suflete in harta propriului corp, a acestui loc pe pamant reflectat in harta cerului instelat?... Doamne mare e lumea ta si Tu esti a toate Creatorul si Facatorul! Ce poti sa spui mai mult de atat? Slava Tie, Doamne! Simt ca natura este casa mea, corpul este altarul meu, religia mea este iubirea si umirea, nasterea si renasterea, viata care ne pregateste pentru o noua viata, cu fiecare zi!
             Da am spus la munte si intr-o comunitate ecologica si nu la sat - pentru ca barfa satului si obiceiurile lor de a bea, barfi, viziunile lor limitate ma deprima, sincer. Sunt din fericire si oameni frumosi in sat, mai mare dragul sa ii intalnesti. Desi ii respect, dar multi dintre ei nu te respecta, decat de fatada, de gura lumii, din cauza banilor, etc. Mie imi place natura, muntele, libertatea padurii si a izvoarelor, bucuria de a fi singur sau doar cu familia cel putin cateva zile la rand. Iar cand te intalnesti cu cineva sa o poti face cu sufletul deschis sau cel putin sa nu iti strice linistea si sa iti poti continua bucuria de a trai, fara sa fii agresat subtil si fara sa agresezi la randul tau, sa simti o inflorire a vietii continue, a legaturii tale cu propria divinitate prin tine insuti, fara intermediari, in mijlocul naturii...
            In cadrul unei comunitati e important sa stii ca ai pe cine sa te bazezi, sa te ajuti reciproc, dar fara obligatii si impuneri. Cel putin din prisma autosustenabilitatii e important ca fiecare sa poata sa isi faca un solar, sa aiba cateva gaini, poate si o caprita pentru lapte, o mica ciupercarie. Sunt in comunitate si care au deja stupi si invata cum sa ii creasca si au o miere extraordinara. Se pot lua in arenda un terenuri mai mari sau mai mici unde sa se poata planta grau, porumb, cartofi. Izvoare cu apa sunt destule. Am gandit si un plan de paza si autoprotectie, un plan in caz de incendiu, hoti, etc. Toate sunt perfectibile si in perfectionare, dar trebuie gandite si astea. Internetul este in curs de pornire pentru cei interesati, la fel si iluminatul public, drumul de acces se pietruieste acum.

            Am incercat sa creionez cat de cat in mare, pentru ca multa lume intreaba si asa poate sa obtina cateva raspunsuri generale, iar daca vrea mai multe detalii ne putem auzi pe un mail sau la un telefon, inainte sa vina sa si poata sa vada comunitatea noastra, Harmonia, care se pare ca anul acesta isi va dubla membrii. Acest gen de comunitatii sunt in afara peste tot si e firesc sa apara si la noi, pentru ca in ele te poti bucura de natura, ca in acelasi timp sa poti sa te bucuri si de civilizatia orasului, dar si de civilizatia naturii, concomitent. 

Informatii si detalii la: 0724828949
E-mail: satecologic2011@gmail.com
http://casameadelamunte.blogspot.com/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu